Wat is dat nu, de Pomodoro Techniek?
Ik hoor je al denken “Huh”!? Pomodoro? Dat is toch het Italiaanse woord voor tomaat? Dat klopt! Het heeft alleen helemaal niets met tomaten te maken. Francesco Cirillo, de bedenker, heeft deze naam eraan gegeven omdat hij een kookwekker gebruikte in de vorm van een tomaat.
Het werken met een kookwekker is een makkelijke methode om je tijd en energie slim te verdelen. Kortom, timemanagement. Het werkt als volgt.
Je bepaalt eerst hoe lang je kunt leren zonder dat je echt afgeleid wordt. Is dat 25 minuten? 30 minuten? Of misschien zelfs 50 minuten? 60 minuten is in ieder geval het maximum.
Voor veel mensen is 25 minuten een fijn blok om te werken. Nadat je je planning hebt gemaakt, zet je de kookwekker op 25 minuten en ga je aan het werk. Zo werk je in een korte tijd heel geconcentreerd en gefocust!
Vervolgens neem je na deze 25 minuten een pauze van 5 minuten. Ook al was je nog lekker bezig! De kookwekker zet je nu op 5 minuten en je gaat iets doen waar je zin in hebt. En je mag gerust even op je mobiel! Zodra de 5 minuten voorbij zijn, ga je weer aan de slag.
Heb je een taak die korter duurt dan 25 minuten? Dan ga je door met de volgende taak.
Heb je een taak die langer duurt dan 25 minuten? Dan ga je er na de korte pauze weer mee verder.
Heb je vier keer een Pomodoro gehad? Dan neem je heerlijk een lange pauze van 25 minuten.
Deze techniek is niet alleen te gebruiken voor leerlingen en studenten. Ook in een werksituatie verbetert het gebruik van de Pomodoro je discipline, je focus, je planning, je structuur, de kwaliteit van werk etc.
Ik leer mijn leerlingen deze techniek ook. In het begin is het even wennen maar daarna vinden ze het een perfect systeem om mee te leren. Ik zou zeggen, doen dus!!!
Reactie plaatsen
Reacties